Wat zijn drijfveren

Wat zijn drijfveren?

Waarom doe je wat je doet? Wat zet je tot een bepaalde beslissing of actie aan? Waar word je blij van? Het antwoord is (deels) te vinden in onze drijfveren. Deels omdat drijfveren slechts één onderdeel vormen van onze totale persoonlijkheid. Het is één stukje van onze persoonlijkheidspuzzel. De andere puzzelstukjes worden gevormd door bijvoorbeeld onze gedragsvoorkeuren, onze talenten en hoe emotioneel intelligent we zijn. Maar als het gaat om de vraag waar wij jou ’s nachts voor wakker mogen maken of uit welke activiteiten je voldoening put, dan komen we uit op Drijfveren.

Een Drijfveer is te omschrijven als datgene wat je beweegt. De intrinsieke motivator of motor die je in beweging zet. Het is het waarom achter ons handelen. Als je het zou uitvergroten, dan zou je kunnen zeggen dat een drijfveer iets is waar je niet zonder kan. Het is bij wijze van spreken even belangrijk als eten, drinken en ademen. Voor de een is bijvoorbeeld het helpen van anderen de basis voor zijn bestaan. Terwijl de ander het leven beziet als één groot klaslokaal waarin men lessen bijwoont en zoveel mogelijk kennis opdoet.