DISC TRAINING

Training – coaching – Teambuilding

Maak nu een vrijblijvende afspraak, wij informeren u graag. Dit kan per telefoon, videogesprek, bij ons op kantoor of bij u op locatie

DISC gedragsanalyse | DISC methode

Met de DISC gedragsanalyse wordt jouw unieke gedragsstijl in kaart gebracht. Dit inzicht maakt het makkelijker om te reflecteren op je gedrag. Met het herkennen van jouw persoonlijke analyse en een persoonlijke uitleg van DISC in de nabespreking, word je bewust van jouw persoonlijke gedragsstijl.

De DISC methode is gebaseerd op het principe dat menselijke gedragstypen in vier groepen op te delen zijn: D (Dominant), I (Invloedrijk), S (Stabiel) of C (Consciëntieus). In 1956 publiceerde de arbeids- en organisatiepsycholoog Walter Vernon Clarke een persoonlijkheidstest op basis van de DISC. Deze wordt ingezet bij werving en selectie, coaching, professionalisering van teams.  Wij willen benadrukken dat niemand slechts in één hokje past en dat iedereen in bepaalde mate aan alle vier de eigenschappen voldoet, en verder dat er bij de meeste mensen wel een gedragsstijl is die bij hen domineert.

DISC Model

DISC is weliswaar een persoonlijkheidsanalyse, echter brengt het niet je gehele persoonlijkheid in beeld. DISC geeft jouw meest zichtbare gedragsstijl weer. Met een DISC gedragsanlyse leer je je eigen gedragsstijl en kennen. Ook leer je te herkennen wat de gedragsstijl van de ander is. Met deze kennis kun je je communicatiestijl beter afstemmen en zal je meer rendement halen uit je relaties.  de DISC methode geeft dus weer hoe je doet!

Wil je verder gaan, en het waarom je een bepaalde gedragsstijl hanteert weten. Dan is er de drijfverenanalyse.

De 4 hoofdstijlen

Combineer je beide assen dan krijg je de 4 gedragsstijlen van het DISC model: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus, ieder met zijn eigen kleur.

 • Dominant extravert en controlerend: Hoe je omgaat met problemen en uitdagingen.
 • Interactief/Invloed extravert en relaterend: Hoe je omgaat met anderen (beïnvloeden van je omgeving).
 • Stabiel/Sociaal introvert en relaterend: Hoe je omgaat met verandering en het tempo hiervan.
 • Consciëntieus/Conformisme introvert en controlerend: Hoe je omgaat met regels, afspraken en beperkingen.

DISC stijlen en gedragseigenschappen

Bij iedere hoofdstijl passen een aantal gedragseigenschappen die zichtbaar zijn voor jouw omgeving. Afhankelijk van de mate van de aanwezigheid van een bepaalde hoofdstijl zullen deze eigenschappen in meer of mindere mate jouw zichtbare gedrag bepalen

DISC eigenschappen

Persoonlijke ontwikkeling begint bij bewustwording en zelfinzicht. Onze gecertificeerde trainers en coaches gebruiken voor de coaching of training dan ook veelvuldig de DISC gedragsanalyse en drijfverenanalyse tests aan. Deze analyses helpen om medewerkers, teams en ook organisaties verder te ontwikkelen.

DISC GEDRAGSANALYSE TEST

Een DISC gedragsanalyse test, ook wel een DISC profiel genoemd, brengt de persoonlijke gedragsstijl van een respondent in kaart. Dat kan een (toekomstig) medewerker zijn, maar ook iemand in een coachingstraject. Een DISC profiel bestaat uit vier gedragsstijlen: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Deze worden aangeduid met de vier DISC kleuren rood, geel, groen en blauw. Met de DISC gedragsanalyse krijgt iemand inzicht in de mate waarin deze persoon elk van de vier gedragsstijlen in zich heeft. Vanuit daar is het mogelijk kwaliteiten nog beter te benutten en aandachtspunten te verbeteren. Dat komt zowel de ontwikkeling van de kandidaat ten goede als ook het team en de organisatie.

ONDERWERPEN VAN EEN DISC GEDRAGSANALYSE

In een gedragsanalyse komen diverse onderwerpen aan bod, onder meer:

 • de persoonlijke score op elke DISC gedragsstijl
 • natuurlijk gedrag en gedrag onder druk
 • kwaliteiten en ontwikkelpunten
 • effectief communiceren met anderen
 • samenwerken in de werkomgeving
 • samenwerken als leidinggevende

  DISC-GEDRAGSANALYSE, HET BEGIN VAN ZELFINZICHT

Door het invullen van de gedragsanalyse, krijg je antwoord op vragen als:

 • Hoe doe je de dingen die je doet?
 • Wat zijn je specifieke kwaliteiten?  Wat zijn je mogelijke valkuilen?
 • En al zal niet alles dat in het rapport staat nieuw zijn, het geeft mensen wel inzicht. De DISC- gedragsanalyse helpt om iemands sterke kanten uit te bouwen en om aandachtspunten te verbeteren. 

Wil JE OOK EEN GEDRAGSANALYSE TEST?

Ben je benieuwd hoe een DISC gedragsanalyse eruitziet? Download hier een voorbeeld. We vinden het belangrijk om de kwaliteit hoog te houden zodat deelnemers een goede uitleg krijgen na een analyse door onze instrumenten. Daarom zijn onze trainers alle gecertificeerd om deze analyses te mogen afnemen en te bespreken.

VEELGESTELDE VRAGEN GEDRAGSANALYSE

Heb je nog vragen over de DISC-gedragsanalyse of ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp hieronder.

WAT IS EEN GEDRAGSANALYSE?

Een gedragsanalyse is een methode waarmee we gedrag analyseren. Het is gebaseerd op het DISC-model. Een gedragsanalyse geeft een beeld van de wijze waarop we de dingen doen zoals we die doen en de manier waarop we op onze omgeving reageren. Het zegt iets over hoe we ons bij voorkeur gedragen.

WELKE GEDRAGSSTIJLEN ZIJN ER?

De DISC-gedragsanalyse onderscheidt vier gedragsstijlen: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformisme. Iedereen heeft elke gedragsstijl in meer of mindere mate in zich. Met de DISC-gedragsanalyse krijg je inzichtelijk welke gedragsstijl jouw voorkeur heeft.

WAAROM EEN DISC-GEDRAGSANALYSE?

Een DISC-gedragsanalyse geeft inzicht in iemands gedrag, drijfveren en DISC-voorkeursstijlen. Deze inzichten helpen bij het uitbouwen van sterke kanten en het verbeteren van ontwikkelpunten. De DISC-analyse draagt hierdoor bij aan de ontwikkeling en het vergroten van effectiviteit van mensen, teams en organisaties.

DISC Trainingen

Persoonlijke ontwikkeling

TESTEN & ANALYSES

Wij verzorgen open trainingen waar een ieder zich individueel kan inschrijven. Deze eendaagse training wordt gegeven in onze trainingsruimte in Sleen (Emmen). klik hier voor meer informatie

Trainingsdata

17-November 2021 (Vol)

13-December 2021 

10-Januari 2022

2-Februari 2022 (Vol)

21- februari 2022 

23-Maart 2022

18-April 2022

Wil je meer informatie? neem dan contact met ons op

Ons kantoor

Kantoor en trainingslocatie
Ons kantoor bevindt zich in  het voormalig gemeentehuis van Sleen. Wij hebben een eigen coachingsruimte. Voor trainingen hebben wij  de beschikking over diverse ruimtes voor groepen van 4 tot meer dan 100 personen.

DISC EN DRIJFVEREN.NL
De Brink 1
7841 CE  Sleen (Dr)
Tel:     0591-346258
Tel:     06-51426172
Email: info@discendrijfveren.nl